– Rakkaus on rajaton,
mutta rakkautta rajat on

– Jassu –

Pysähdys – aikaa miettiä

Nuori tuodaan Lapin pysäyttäviin ja puhutteleviin maisemiin Ylitornion Pakisjärvelle (85 km Rovaniemeltä) miettimään toimintaansa ja käytöstään. Jakson tarkoitus on “havahduttaa” nuori todellisuuteen ja miettimään valintojensa seurauksia.

PEKAN TARINA

Perhetyöntekijä, tukihenkilö ja etsivä nuorisotyötekijä olivat vuosia yrittäneet auttaa Pekkaa. Tuloksetta. Pekka oli syrjäytynyt koulusta, vuorokausirytmi sekaisin, kaveripiiri muuttunut ja päihteet soluttautuneet elämään. Vanhemmat yrittivät turhaan saada poikaa kouluun.

Sosiaalityöntekijä otti yhteyttä Akkiaan. Heti seuraavana päivänä Akkian ohjaajat tapasivat ensin sosiaalityöntekijän, sitten Pekan vanhempineen. Pekka lähetettiin mietintäjaksolle – elämän aikalisälle – Pakisjärvelle. Pekka söi, nukkui ja ulkoili päivärytmin mukaisesti. Muutamassa päivässä rytmi oli normaali, ja kasvoilla terve puna. Pekka pohti tilannettaan ja teki ohjaajien antamia tehtäviä. Hänelle tuli ikävä kotia ja kavereita. Hän kertoi mieltään kauan painaneesta asiasta, mikä huojensi yllättävän paljon. Ohjaajien tukemana Pekka teki opettajan lähettämät tehtävät, jotta hän saisi muut kiinni palattuaan. Kaksi ja puoli viikkoa lähdöstä ohjaaja saattoi viedä Pekan kouluun. Ohjaaja jutteli opettajien kanssa. Pekka oli muuttanut asennettaan; nyt hän ansaitsi mahdollisuuden näyttää se.

Loppuviikon Pekka vietiin kouluun joka aamu, seuraavalla viikolla hän lähti jo omatoimisesti. Alkuun Pekkaa tavattiin kahdesti viikossa, nyt riittää yksi kerta. Pekka sai kahdeksannen luokan suoritettua, ja vanha jalkapalloharrastuskin alkoi kiinnostaa. Myös vanhempien kanssa menee hyvin, eikä perhetyötä enää tarvita. Avohuollon tukitoimilla vältyttiin huostaanotolta.

KUVIA MIETINTÄJAKSOLTA


Päivystyspuhelin: 
✆ 045 260 7539

Akkia Oy

PL 123

96101 Rovaniemi

Markku Heikkinen

Puh. 045 260 7538

markku@akkia.org

Juho Joona

Puh. 050 532 1873

juho@akkia.org

Satu Ahola

Puh. 050 362 0494

satu@akkia.org